Gå direkt till innehåll
Hem / Ny teknik för webben

Ny teknik för webben?

new-cool-web-technology

Nytt på webben?
Hur Pigment uppdaterar sig!

När man pratar webb och teknik så har det gått fort framåt dom senaste åren, och det går inte direkt långsammare för var dag som går. Nya coola saker dyker upp hela tiden som vi som byrå måste få koll på och förstå om det är relevanta saker som gör nytta för dig som kund.

Saker vi har på radarn är så klart det som alla snackar om. AI och allt som det kan erbjuda på olika sätt, och det är stort! Använt rätt kan det spara mycket tid och öppna för helt nya möjligheter, så självklart vill vi hålla oss i framkant runt AI.

Utöver det så håller vi oss så klart up to date med nya saker i WordPress eftersom det är en av våra kärnkunskaper. Tittar man utanför WordPress så har vi ju även Laravel som en alternativ plattform för uppdrag där WordPress inte riktigt passar. Sen har vi ju något som har funnits ett tag, men där utvecklingen fortfarande går snabbt framåt, och det är utveckling med React och headless CMS.

Det här är bara några av dom saker som vi håller koll på åt er så vi kan rekommendera rätt lösning för era behov, på ett sätt som är enkelt för er att förstå och hantera.

Här på bloggen kommer vi att gå igenom de större områdena som vi löpande håller koll på lite djupare i olika inlägg, men vi börjar med att prata lite om hur vi jobbar rent generellt när något nytt och häftigt dyker upp på radarn.

Hur lär vi oss ny teknologi?

Vi reserverar kontinuerligt tid för våra utvecklare just för att kunna ta en djupare titt när saker dyker upp som vi behöver veta mer om. Säg att WordPress kommer med en större uppdatering som ger nya möjligheter att editera sidors utseende på, då behöver vi veta hur det här påverkar det sätt vi bygger sidor på, från admin till utseende.

Så vad vi gör rent konkret i ett sånt case, är att dom som har huvudansvaret för det egna Pigment-tema vi normalt bygger i, dom sätter upp en webbplats internt, sen går man igenom det nya och hur det fungerar tillsammans med våra arbetssätt, funktionalitet kunder brukar vilja ha etc. Utifrån det vi hittar, så tar vi fram interna rekommendationer runt hur vi ska använda det i vårt tema utan överraskningar längre fram, vi tar även fram åtgärdslistor för hur man ska gå tillväga, både för att bygga nytt och anpassa existerande till det nya. Men så klart även för att projektledare och kundansvarig ska ha ett bra grepp om vad det nya kan göra för en kund.

Nytt i WordPress

Inom just WordPress har vi lagt en hel del tid på den nya ”site editorn” som har ändrats mycket från mitten av 2023 och framåt. Detta för att vi ska ha full koll på hur den fungerar tillsammans med vårt vanliga arbetssätt: Dvs, vad vi kan rekommendera, eller avråda, helt beroende på vad kunden vill och behöver. Som en webbyrå med lång erfarenhet av WordPress ser vi självklart till att hålla oss uppdaterade med allt som rör just CMS:et.

React och liknande

När det gäller React och headless så handlar det främst om att hålla oss ajour med nya versioner på React och NextJS som man använder för att bygga det besökaren ser, och hur det påverkar det som ligger i admin, där man sköter sajten.

Laravel

För Laravel så har det kommit en mycket intressant pusselbit som kallas Livewire som vi till att börja med jobbar en hel del med i några interna projekt. Utan att bli alldeles för teknisk så är det ny funktion i Laravel som öppnar för att mycket enkelt bygga saker som t ex en poddspelare som är öppen och spelar medan besökaren navigerar runt, eller formulär och sökningar mm som fungerar utan att ladda om sidor. Detta helt utan att en vanlig utvecklare behöver kunna en massa extra specialbibliotek av kod. Sånt här gör det mindre komplicerat samt lättare och snabbare för en och samma utvecklare att göra saker både i frontend och i det osynliga i backend utan att behöva vänta på någon annan som är specialist på något specifikt.

AI, ChatGPT med mera

Är det helt nya saker, som nu när AI har växt explosionsartat på väldigt kort tid, så arbetar vi liknande med utvecklare, men mer förutsättningslöst. Här behöver man dels få en djupare förståelse över hur ”AI” egentligen fungerar under skalet, men också vilka olika typer av tjänster andra bygger, vilka olika typer av problem man kan lösa, internt och för kund. Det betyder ju också att det inte bara handlar om utvecklare, i ett så här nytt fält är det kanske till och med viktigare att hitta ren kundnytta, så här har kundansvariga, vår support, våra projektledare etc en stor roll i att hitta potentiella bra saker vi kan erbjuda.

Vad vi gör när vi har en idé vi vill gå vidare med, t ex inom AI, är att vi delar ut en uppgift att skapa en prototyp på idén som fungerar på en nivå att vi kan se och förstå hur det fungerar, men också hur komplext det är att få det till en nivå där det ger mesta möjliga nytta.

Just inom AI kan vi konstatera att vi har några riktigt intressanta saker på gång som vi kommer att visa upp och även kunna erbjuda till kund inom inte allt för lång tid.

Djupare information runt olika saker vi tittar på kommer i senare inlägg.

Vi hörs,
Dan Segolson,
Tech Lead & Backend

Skip to navigation