Pigment Insights - Februari 2025

Senaste nyheterna från januari
Januari har redan bjudit på spännande händelser inom tech- och digitalvärlden. Vi analyserar de mest sökta orden i Sverige, granskar TikToks osäkra framtid i USA och ser hur AI-landskapet skakas om av den kinesiska utmanaren Deep Seek. Dessutom har Google gjort ett oväntat namnbyte i sina kartor, och Meta slopar sina faktagranskare till förmån för användardrivna ”Community Notes”.
Ta del av månadens nyheter!
Topp 100 sökningar i Sverige – Vad letar svenskarna efter?
Vi på Pigment analyserar löpande sökdata från Ahrefs, ett av världens mest pålitliga SEO-verktyg, för att identifiera vad svenskar söker mest efter varje månad. I januari tittar vi tillbaka på föregående års mest eftersökta sökord. Där ser vi att Aftonbladet och Expressen dominerar listan, men vi hittar även intressanta trender längre ner.
Bland de topp 100 mest sökta orden ser vi att översättningstjänster har en stark närvaro, med ”Translate” (plats 3), ”Google Translate” (plats 6) och ”Översätt” (plats 8). Som samtliga antyder på sökningar att få hjälp med översättningen. Intressant att se om denna trend avtar i samband med svenskarnas nyttjande av Chat GPT.
Andra sökningar som sticker ut inkluderar ”TV-tablå” (plats 24), vilket tyder på att linjär-tv fortfarande har en trogen publik, samt ”Flashback” (plats 28), ett forum som fortsätter att vara en central plats för diskussioner och debatter.
Bye bye TikTok, eller?
TikToks framtid i USA hänger på en skör tråd. President Joe Biden undertecknade en lag som tvingar ByteDance att sälja plattformen till en köpare godkänd av den amerikanska regeringen. Vid tecknandet hade ByteDance ett år på sig att slutföra försäljningen. ByteDance överklagade beslutet, och under presidentvalskampanjen var detta en fråga som dök upp. Desto närmare vi kom slutdatumet för TikTok ökade diskussionerna och ryktena om att plattformen bland annat skulle köpas upp av Youtubern “Mr Beast” eller Elon Musk. Donald Trump nämnde under kampanjen flera gånger att han kan tänka sig att rädda TikTok – och om han återvänder till Vita huset kan tidsfristen förlängas.
Den 19 januari stängdes TikTok ned för de 170 miljoner användarna i USA. Dock öppnade Trump under sin första dag som president upp appen igen och gav ByteDance ytterligare 75 dagar tidsfrist för att lösa en affär. Där Elon Musk har återigen nämnts som en potentiell köpare av den kinesiska plattformen.
Oavsett vad som händer ser vi redan nu att många varumärken breddar sina sociala strategier. Instagram Reels, YouTube Shorts och andra format blir allt viktigare. Det blir först och främst intressant att se vad som sker med appen i USA för att sedan se om Europa tar efter.
Deep Seek gör entré och utmanar AI-giganterna
En ny AI-jätte har dykt upp på kartan – kinesiska Deep Seek. Plattformen har snabbt fått höga betyg i AI-analyser och beskrivs som en mer komplett lösning än exempelvis OpenAIs ChatGPT.
Men framgången kommer med frågetecken. Microsoft undersöker just nu om Deep Seek kan ha använt deras data utan tillstånd, och det är fortfarande oklart vem som egentligen kontrollerar plattformen. Dessutom finns oro kring hur censurerad information hanteras – exempelvis har Deep Seek svårt att svara på frågor om händelserna på Himmelska fridens torg 1989.
AI-landskapet förändras i snabb takt, och vi följer utvecklingen noga. Hur påverkas företag av nya AI-verktyg? Och vilka möjligheter finns för digitala affärer?
Google springer Trumps ärende
Att namnge geografiska platser är ingen lätt uppgift – speciellt inte när politiken blandas in. I en kontroversiell förändring har Google Maps bytt namnet på Mexikanska golfen till ”Amerikanska Golfen”, efter påtryckningar från Donald Trump.
Trump har sedan länge drivit frågan om att förändra namnet, och nu verkar Google ha tagit hans linje. Beslutet har väckt starka reaktioner och debatten om digital geopolitik blir allt hetare.
Vi ser en ökande trend där digitala plattformar och söktjänster påverkas av politik. Hur hanterar Google och andra aktörer balansen mellan objektivitet och politiskt tryck? Det är en fråga som blir allt mer relevant för företag som förlitar sig på digital synlighet.
Meta avskaffar faktagranskare – Användarna tar över
Mark Zuckerberg har meddelat att Meta slopar sina tredjepartsfaktagranskare och istället inför ett användardrivet system kallat ”Community Notes” – inspirerat av det som används på X (tidigare Twitter).
Faktagranskningen, som introducerades 2016, har varit en viktig del av Metas strategi för att bekämpa desinformation. Men nu menar Zuckerberg att granskarna gjort för många misstag och att plattformen istället ska förlita sig på användarna. Kritiker menar att detta kan leda till en ökning av falsk information och propaganda.
Hur påverkar detta företag som marknadsför sig via Meta-
plattformarna? Och vad betyder det för spridningen av innehåll? Vi analyserar utvecklingen och hjälper våra kunder att hålla sig uppdaterade i en snabbt föränderlig digital värld.